Arhiv


KD ŠOK TEATER MEŽICA: PRAVLJICA

December 19, 2021 17:00
Kategorije: Za izven

KD Šok teater Mežica prisrčno vabi vse otroke v nedeljo, 19.12.2021 ob 17.00 uri v Veliko dvorano Narodnega doma Mežica na predstavo PRAVLJICA.

Člani KD Šok teatra Mežica vam bodo zaigrali pravljici Kraljična na zrnu graha in Špicparkeljc.

 

Nedelja, 19. 12. 2021, ob 17. uri

Vstopnine ni!

 

HANS CHRISTIAN ANDERSEN: Kraljična na zrnu graha

“Kraljična na zrnu graha” je kratka pravljica slavnega pravljičarja Hansa Christiana Andersena. Pripoveduje o kraljeviču, ki se je želel poročiti s kraljično kraljevske krvi. Sreča se mu je nasmehnila in mu na vrata dvorca poslala deklico. Deklica je bila čisto premočena in umazana ter je trdila, da je prava kraljična. Prinčeva mama, kraljica, dvomi da je prava kraljična, zato ji postavi edinstven test s katerim mora mlada deklica dokazati, da je res prava kraljična.

Zgodba prikazuje, da obstajajo načini s katerimi lahko preverimo pravo naravo ljudi, njihovo pristnost. Posameznik, ki se pretvarja, težje dokaže, da je njegova prevara resnična. V zgodbi kraljična dokaže svojo občutljivost na zrno graha, ki je skrito pod odejami, blazinami in vzmetnicami in s tem prestane edinstven test. Navsezadnje si takšno kraljično kraljevič pravzaprav tudi želi.

Kljub temu, da zgodba ''Kraljična na zrnu graha'' spada med krajše zgodbe, vsebuje vse elemente pravljice. V tej zgodbi ne nastopajo vile, živali, ki govorijo, in niti kakšna strašna zlobna bitja, zato je namenjena tudi najmlajšim gledalcem.

 

JOCHAN IN WILLHELM GRIMM: Špicparkeljc

»Špicparkeljc« je nemška pravljica, ki sta jo zbrala brata Grimm v izdaji Otroške in gospodinjske zgodbe iz leta 1812. Zgodba govori o mlinarjevi hčeri, ki mora spresti iz sena zlato. Seveda dekle tega ne zmore in tako se pred njo pojavi Špicparkeljc, ki ji obljubi, da bo naredil delo namesto nje, a v zameno mu mora dekle nekaj dati.

Izvor zgodbe sega v 2 tisočletje pred našim štetjem, možna prva pisana verzija pa v prvo stoletje.

Zanimiva zgodba s srečnim preobratom nas poduči, da je potrebno dolg vedno plačati in da je človeško življenje vredno največ. Prikaže pa nam tudi, da imajo imena moč.

 

 

Dobrodošli na sedežih kulture!

 

*Dogodki v dvorani Narodnega doma Mežica so izvedene z upoštevanjem navodil in priporočil s strani NIJZ za preprečevanje bolezni Covid-19. Varnost in zdravje sta na prvem mestu! Obisk dogodkov je dovoljen z izpolnjevanjem PCT pogojev ter ostalimi aktualnimi priporočili NIJZja. Za izpolnjevanje zahtevanih pogojev PCT je odgovoren obiskovalec sam.*

Sponzorji

Javni kulturni zavod ND Mežica
Trg 4. aprila 4, 2392 Mežica

E-pošta: info@narodnidommezica.si

GSM: +386 (0) 40 298 798
Direktor: (+386) 31 364 544

© 2018 | Izdelava: Spletna agencija Si-TEAM